• Implantátumokra épülő pótlások

A fogorvosi impltantátum, olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlások viselése céljából. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen, gyógyászatban használt titán, amit az élő szervezet teljes mértékben elfogad. A 20 éves fogászati gyakorlati tapasztalat alapján kifejlesztett fogorvosi implantátumok megfelelnek a legmagasabb európai követelményeknek.

KINEK JAVASOLHATÓ EZ A FOGÁSZATI MEGOLDÁS??

Minden olyan betegnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja. Csak azoknak javasolható az implantátumos fogpótlás készítése, akiknél a száj tisztasága megfelelő és készek a kezelőorvos által javasol szájhigiéniás szabályok betartására. A sikeresség szempontjából rizikófaktornak tekinthető a túlzott alkoholfogyasztás, a drogfüggőség és az erős dohányzás. Bizonyos betegségek is csökkenthetik az implantáció sikerességét, pl. nem kezelt cukorbetegség, súlyos szív- és érrendszeri betegségek. Az állcsont növekedésének befejezése előtt (kb. 14 éves korig) szintén nem végezhető implantáció. Adott esetben kérje a kezelőorvosa, háziorvosa véleményét.

HOGYAN TÖRTÉNIK A FOGORVOSI IMPLANTÁCIÓ??

Az előzetes vizsgálatok alkalmával a kezelőorvos megvizsgálja a beteget annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészről fogorvosi vizsgálatot jelent (mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására, röntgenfelvételek készítése stb.), másrészről általános orvosi vizsgálatokat (pl.: labor). Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, melynek során a fogorvos megbeszéli a beteggel a felmerülő kérdéseket (hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a beteg, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont-egyeztetés, stb.). Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik. Ennek során a kezelőorvos elvégzi az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezi az implantátumot. A varratokat egy hét múlva távolítja el, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

MILYEN AZ IMPLANTÁTUMOK HOSSZÚ TÁVÚ SIKERESSÉGE??

A fogorvosi implantátumokat több mint 10 éve alkalmazzák Magyarországon. Az elmúlt években több tízezer darabot ültettek be belőlük magas sikerességgel. Az Implantációs Rendszer szakértői hosszú távú (10 évet átfogó), több mint 4000 implantátumra vonatkozó vizsgálattal igazolták, hogy a sikeres implantációk aránya ezen idő alatt 97% felett volt. A fogorvosi implantáció mint korszerű fogpótlási módszer ma már a fogorvosi gyakorlat integráns része, a beteg és az orvos szoros együttműködésével és jó implantációs rendszer alkalmazásával elérhető a természetes fogakhoz hasonló fogpótlás, egészséges közérzet, amely megkönnyíti mindennapjainkat. Ezt igazolja az a tény is, hogy az Implantációs rendszert hazánkban ma már mintegy 150 fogorvos alkalmazza. Kül- és belföldön évente több ezer darabot ültetnek be ezekből a korszerű implantátumokból. Az alkalmazásukkal elért kiváló eredmény mind a fogbetegek, mind a fogorvosok részéről széleskörű elismerést hozott.

MIÉRT FONTOS AZ IMPLANTÁTUMOS FOGPÓTLÁST VISELŐKNÉL A FOKOZOTT SZÁJÁPOLÁS??

Az implantátumos fogpótlás hosszú élettartamában és tartós funkcióképességében alapvető szerepe van a gondos szájápolásnak. A szokásos napi kétszeri fogkefével, fogpasztával végzett szájápolás mellett időt kell szakítani az implantátumok nyakrészének – vagy amennyiben azt korona borítja, a környező íny felszínének – illetve az implantátumos fogpótlás alámenő részeinek a tisztítására is. A foglepedék ezekről a helyekről legkönnyebben ún. interdentális kefe vagy fogselyem segítségével távolítható el. Ne használjunk olyan szájápoló anyagokat, amelyek magas koncentrációban tartalmaznak fluoridot! A hosszú távú sikeresség másik ugyanilyen fontos feltétele a megfelelő minőségű fogpótlás. Ha mindkettő megfelelő, az implantátumok várható élettartam az általuk pótolt természetes fogak elvárható élettartamával azonos.

MIT NYÚJT AZ IMPLANTÁCIÓ A HAGYOMÁNYOS FOGPÓTLÁSSAL SZEMBEN?

Rövid sorközi foghiányok esetén implantátumok alkalmazásával az elveszett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg a hagyományos módszerekkel a pótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása árán valósítható meg. Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére volna mód. Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a fogbetegek életminőségének javítását szolgálják. Teljes foghiány esetén az implantátum mint pillér többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére vagy megtámasztására. Egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítőelemek segítségével az implantátumok a kivehető pótlások helyben tartására szolgálhatnak (ún. göbfejű retenziók vagy retenziós rudazat segítségével), másrészt kellő számú implantátum beültetése esetén rögzített pótlás (körhíd vagy ún. overdenture pótlás) is készíthető.

A saját fogakra és/vagy implantátumokra elkészített pótlás rögzítése hagyományos módon beragasztással vagy a fogorvos által eltávolítható csavarozással történhet. Az implantátumokra készülő fogpótlások esetében teljes mértékben figyelembe vehetők az egyéni kívánságok és lehetőségek. A rendszer elemeinek segítségével a legkorszerűbb anyagokból, illetve technológiával készíthetők fogpótlások.

ELŐFORDUL-E ALLERGIA VAGY DAGANATOS ELFAJULÁS AZ IMPLANTÁCIÓVAL KAPCSOLATBAN??

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület, a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.